Obdivuje taliansku kultúru stravovania a dôraz, s akým Taliani pristupujú k jedlu i k životu. Andreu Rajtovú opantala bohatosť a vysoká kvalita talianskej kuchyne natoľko, že sa ju rozhodla sprístupniť pre Slovákov. Aj keď mnohí už stredomorskej kuchyni podľahli, šírka potravinárskych výrobkov z Apeninského polostrova je taká rozsiahla, že stále je čo objavovať a ochutnávať.
Za podnikateľskými príbehmi sú často zaujímavé okolnosti. Ako ste sa dostali k talianskym potravinám vy?
Na začiatku bola vlastne náhoda, akási výzva, osudom hodená rukavica, ktorú som prijala. Keďže išlo o potraviny a ja som veľký gurmán, nezaváhala som a začala som podnikanie rozvíjať.
Talianske potraviny a kuchyňa majú na Slovensku výborné meno, ale ich paleta je široká a ponúka oveľa viac ako bežne poznáme. Keď som tento svet objavila, hneď mi bolo jasné, že je tu priestor pre skutočne kvalitou exkluzívne potraviny. Slovenský spotrebiteľ dozrieva a my sme chceli byť pritom.
Cestovala som do jednotlivých regiónov Talianska, za poznaním miestnych špecialít a výrobcov. Hlavne kvôli kvalite sme rýchlo získali malý, ale verný okruh klientov a postupom času sme firme našli stabilné miesto v segmente vysokokvalitných špecialít. Prišla predajňa v obchodnom centre v Bratislave, ďalší klienti, ďalšie príležitosti.
Prečo ste sa zamerali na talianske potraviny? Máte k Taliansku osobitný vzťah?
K Taliansku som predtým nemala špeciálny vzťah, okrem toho, že som ho poznala ako skvelú destináciu a vždy mi bolo svojou kultúrou, napríklad aj kultúrou jedla, blízke.
Teraz je to môj druhý domov. Minimálne profesionálne. Bola som tam veľakrát a mám tam vybudovanú sieť dodávateľov, ktorých poznám osobne a u mnohých som bola vo výrobe. Všetko, čo predávam, som aj ochutnala. Vyhýbame sa systému medziskladov, všetok tovar dovážame priamo od výrobcov a farmárov. Sme priamymi odberateľmi našich partnerov, čo je zásadná vec kvality.
Taliansky výrobcovia potravín sú inak veľmi pracovití, extrémne zruční remeselníci a obratní biznismeni. Neplatia tu žiadne stereotypy, obchod nám funguje tip top, presne a podľa dohody. Vzťahy a dôvera sa nebudujú ľahko, ale teraz sú motorom nášho rastu.
V čom sú talianske potraviny unikátne a talianska gastronómia inšpiratívna?
Inšpiruje ma ako Taliani jedia. V ich gastronómii podľa mňa tkvie talianska vôľa žiť a ich celková životná energia. Jedlo je tam stále centrom rodiny a spoločenského života. Talianske jedlo je jedlo mnohých ľudí, ktorí si ho spoločne užívajú. Na rozdiel od mnohých iných západných krajín, Taliani nikdy masovo neakceptovali kultúru rýchleho obeda osamote a postojačky. No a keď je jedlo centrom pozornosti, automaticky stúpa aj jeho kvalita. Všetko sa robí a konzumuje s láskou a čo sa mi veľmi páči, s úsmevom. Týmto mi ich gastronómia pripomína, ako veľmi si uvedomujú, že sú v prvom rade ľudia, ktorí vedia žiť.
No a potom je talianska gastronómia inšpiratívna svojou bohatosťou a históriou. Chápem, že niekto obľubuje iný typ kuchyne, ale v talianskej si určite nájde niečo, čo mu bude chutiť. Od jednoduchých pečív so zeleninou ako ľahký olovrant, po sledy chodov s mäsom, morskými plodmi, cestovinami a úžasnými syrmi a sladkosťami. Osobne nepoznám človeka, ktorý by si v talianskej kuchyni nenašiel to svoje.
Špecializujete sa na niektoré druhy výrobkov, alebo beriete do sortimentu všetko čo má pôvod v Taliansku?
Počúvame zákazníkov, vzdelávame sa a skúšame. Taliansky pôvod a najvyššia kvalita je ale základná požiadavka. Potom skladbu prispôsobujeme tak, aby u nás klienti našli plnohodnotnú taliansku kuchyňu, ktorú si zoberú domov, alebo objednajú online.
Čo všetko sa dá u teda v Marco Italiano nakúpiť?
Všetko, čo potrebuje kuchyňa, domácnosť či párty. Od múky a soli, po sezónne plnené koláče, cestoviny, mäsové výrobky, syry, oleje, konzervovanú zeleninu, rybičky, trvanlivé pečivo, cukrovinky, samozrejme obľúbenú kávu a široký výber vynikajúceho vína a prosecca. Predávame aj potraviny špeciálnej výživy.
O aké talianske delikatesy je najväčší záujem?
Zrejme syry a mäsové výrobky. Také prosciutto alebo parmezán a pecorino režeme priamo na predajni zo zrejúcich blokov. Keď ľudia objavia ten rozdiel v kvalite, stále sa k nám vracajú. Obľúbené sú tiež vína, prosecco a sladkosti.
Okrem eshopu máte aj kamennú predajňu?
Máme kamennú predajňu v obchodnom centre Central a aj eshop.
Veľa klientov, zvyknutých na náš štandard, nám aj zavolá alebo napíše email, aby si napríklad overili dostupnosť kartónu ich obľúbeného vínka na väčšiu oslavu alebo niečo podobné.
Na predajni klientov výberom sprevádzajú naši vyškolení zamestnanci, na ktorých sme hrdí ale našou bránou k náročnému klientovi na Slovensku, je samozrejme internet. V tomto smere sa rozvíjame a je to priorita na tento rok.
Dodávate tovar aj do reštaurácií a pizzerií?
Určite áno, vítame firemné spolupráce. Vnímame, že na Slovensku existujú firmy, ktoré ponúkajú a chcú ponúkať len to najlepšie. Tým, že najviac získava spotrebiteľ, je to v konečnom dôsledku výhra firmy, ktorá mu úžitok poskytne. To je aj naša filozofia.
Vieme vybaviť dodávku do kuchýň, odporučiť skladbu špecialít na zážitkovú ochutnávku alebo catering a celkovo sa rozvíjame aj týmto smerom. Zdroj:https://www.tophoreca.sk/gastro/food-beverage/2015-talianska-gastronomia-odraza-volu-zit-a-zivotnu-energiu-talianov
Za podnikateľskými príbehmi sú často zaujímavé okolnosti. Ako ste sa dostali k talianskym potravinám vy?
Na začiatku bola vlastne náhoda, akási výzva, osudom hodená rukavica, ktorú som prijala. Keďže išlo o potraviny a ja som veľký gurmán, nezaváhala som a začala som podnikanie rozvíjať.
Talianske potraviny a kuchyňa majú na Slovensku výborné meno, ale ich paleta je široká a ponúka oveľa viac ako bežne poznáme. Keď som tento svet objavila, hneď mi bolo jasné, že je tu priestor pre skutočne kvalitou exkluzívne potraviny. Slovenský spotrebiteľ dozrieva a my sme chceli byť pritom.
Cestovala som do jednotlivých regiónov Talianska, za poznaním miestnych špecialít a výrobcov. Hlavne kvôli kvalite sme rýchlo získali malý, ale verný okruh klientov a postupom času sme firme našli stabilné miesto v segmente vysokokvalitných špecialít. Prišla predajňa v obchodnom centre v Bratislave, ďalší klienti, ďalšie príležitosti.
K Taliansku som predtým nemala špeciálny vzťah, okrem toho, že som ho poznala ako skvelú destináciu a vždy mi bolo svojou kultúrou, napríklad aj kultúrou jedla, blízke.
Teraz je to môj druhý domov. Minimálne profesionálne. Bola som tam veľakrát a mám tam vybudovanú sieť dodávateľov, ktorých poznám osobne a u mnohých som bola vo výrobe. Všetko, čo predávam, som aj ochutnala. Vyhýbame sa systému medziskladov, všetok tovar dovážame priamo od výrobcov a farmárov. Sme priamymi odberateľmi našich partnerov, čo je zásadná vec kvality.
Taliansky výrobcovia potravín sú inak veľmi pracovití, extrémne zruční remeselníci a obratní biznismeni. Neplatia tu žiadne stereotypy, obchod nám funguje tip top, presne a podľa dohody. Vzťahy a dôvera sa nebudujú ľahko, ale teraz sú motorom nášho rastu.
V čom sú talianske potraviny unikátne a talianska gastronómia inšpiratívna?
Inšpiruje ma ako Taliani jedia. V ich gastronómii podľa mňa tkvie talianska vôľa žiť a ich celková životná energia. Jedlo je tam stále centrom rodiny a spoločenského života. Talianske jedlo je jedlo mnohých ľudí, ktorí si ho spoločne užívajú. Na rozdiel od mnohých iných západných krajín, Taliani nikdy masovo neakceptovali kultúru rýchleho obeda osamote a postojačky. No a keď je jedlo centrom pozornosti, automaticky stúpa aj jeho kvalita. Všetko sa robí a konzumuje s láskou a čo sa mi veľmi páči, s úsmevom. Týmto mi ich gastronómia pripomína, ako veľmi si uvedomujú, že sú v prvom rade ľudia, ktorí vedia žiť.
No a potom je talianska gastronómia inšpiratívna svojou bohatosťou a históriou. Chápem, že niekto obľubuje iný typ kuchyne, ale v talianskej si určite nájde niečo, čo mu bude chutiť. Od jednoduchých pečív so zeleninou ako ľahký olovrant, po sledy chodov s mäsom, morskými plodmi, cestovinami a úžasnými syrmi a sladkosťami. Osobne nepoznám človeka, ktorý by si v talianskej kuchyni nenašiel to svoje.
Počúvame zákazníkov, vzdelávame sa a skúšame. Taliansky pôvod a najvyššia kvalita je ale základná požiadavka. Potom skladbu prispôsobujeme tak, aby u nás klienti našli plnohodnotnú taliansku kuchyňu, ktorú si zoberú domov, alebo objednajú online.
Čo všetko sa dá u teda v Marco Italiano nakúpiť?
Všetko, čo potrebuje kuchyňa, domácnosť či párty. Od múky a soli, po sezónne plnené koláče, cestoviny, mäsové výrobky, syry, oleje, konzervovanú zeleninu, rybičky, trvanlivé pečivo, cukrovinky, samozrejme obľúbenú kávu a široký výber vynikajúceho vína a prosecca. Predávame aj potraviny špeciálnej výživy.
O aké talianske delikatesy je najväčší záujem?
Zrejme syry a mäsové výrobky. Také prosciutto alebo parmezán a pecorino režeme priamo na predajni zo zrejúcich blokov. Keď ľudia objavia ten rozdiel v kvalite, stále sa k nám vracajú. Obľúbené sú tiež vína, prosecco a sladkosti.
Okrem eshopu máte aj kamennú predajňu?
Máme kamennú predajňu v obchodnom centre Central a aj eshop.
Veľa klientov, zvyknutých na náš štandard, nám aj zavolá alebo napíše email, aby si napríklad overili dostupnosť kartónu ich obľúbeného vínka na väčšiu oslavu alebo niečo podobné.
Na predajni klientov výberom sprevádzajú naši vyškolení zamestnanci, na ktorých sme hrdí ale našou bránou k náročnému klientovi na Slovensku, je samozrejme internet. V tomto smere sa rozvíjame a je to priorita na tento rok.
Dodávate tovar aj do reštaurácií a pizzerií?
Určite áno, vítame firemné spolupráce. Vnímame, že na Slovensku existujú firmy, ktoré ponúkajú a chcú ponúkať len to najlepšie. Tým, že najviac získava spotrebiteľ, je to v konečnom dôsledku výhra firmy, ktorá mu úžitok poskytne. To je aj naša filozofia.
Vieme vybaviť dodávku do kuchýň, odporučiť skladbu špecialít na zážitkovú ochutnávku alebo catering a celkovo sa rozvíjame aj týmto smerom. Zdroj:https://www.tophoreca.sk/gastro/food-beverage/2015-talianska-gastronomia-odraza-volu-zit-a-zivotnu-energiu-talianov